Skip to main content

Wat is uw notaris aan u verplicht?

Gepubliceerd op
06 mei 2023

De notaris heeft bij de uitoefening van zijn openbare functie bepaalde verplichtingen. Daarvoor heeft elke notaris een eed afgelegd, waarin hij of zij belooft zich aan een aantal verplichtingen te houden.

Ministerieplicht, onpartijdig, geheimhouding

Elke notaris heeft een eed afgelegd, waarin hij of zij belooft zich aan een aantal verplichtingen te houden. De belangrijkste zijn:

  • Iedereen is welkom
    Een notaris mag in principe niemand weigeren. De notaris is niet alleen bevoegd, maar over het algemeen ook verplicht zijn diensten aan het publiek te verlenen. Dit heet ministerieplicht. Ook iemand met een crimineel verleden heeft recht op een notaris. Alleen in heel bijzondere omstandigheden mag de notaris een cliënt weigeren.

  • Altijd onpartijdig
    De notaris is onafhankelijk en onpartijdig. De notaris behartigt de belangen van alle betrokkenen. Ook van betrokkenen met wie de notaris geen rechtstreeks contact heeft.

  • Alles blijft geheim
    Alles wat u aan de notaris vertelt is geheim. De notaris mag niets delen, ook niet met uw (zaken)partner.

De notaris moet Belastingdienst, politie en justitie op hun verzoek wel inzicht geven in het betalingsverkeer. Ook is de notaris verplicht om ongebruikelijke transacties op de bankrekening te melden.

Wetgeving notariaat

Alle (kandidaat-)notarissen in Nederland en de overkoepelende Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) moeten zich houden aan de bepalingen van de Wet op het notarisambt en de uitvoeringsregelingen.

Wie controleert de notaris?

Het Bureau Financieel Toezicht ziet erop toe dat een notariskantoor zich aan de regels houdt, integer handelt en verantwoord omgaat met geld dat cliënten tijdelijk bij de notaris stallen (derdengelden). Notarissen controleren ook elkaar.

mr. drs. P.B. (Bart) Riteco

Meer vragen over het hoe en waarom van de notaris? Neem contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend gesprek.

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.