Skip to main content

Trouwen in gemeenschap van goederen?

Gepubliceerd op
20 maart 2024

Vroeger, voor 1 januari 2018, trouwde je automatisch in gemeenschap van goederen. De regels zijn echter veranderd.

Als je nu geen huwelijkse voorwaarden vastlegt, trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Hieronder leggen we het verschil uit.

Trouwen in algehele gemeenschap van goederen

Als je in algehele gemeenschap van goederen bent getrouwd, dus voor 2018 en zonder huwelijkse voorwaarden, dan gebeurt het volgende bij een scheiding:

  • Al het bezit en alle schulden verkregen voor of tijdens het huwelijk, individueel of samen, blijven van jullie samen.
  • Er zijn hierop een paar uitzonderingen, zoals pensioenrechten of een erfenis die expliciet aan één persoon zijn toebedeeld.

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Als je in beperkte gemeenschap van goederen bent getrouwd, dus op of na 1 januari 2018 en zonder huwelijkse voorwaarden, dan gebeurt het volgende bij een scheiding:

  • Al het bezit en schulden die van jou waren voor je huwelijk blijven van jou.
  • De bezittingen en schulden, die van jullie samen waren voor je huwelijk, blijven van jullie samen.
  • De bezittingen en schulden, die jij en je partner (samen of individueel) hebben gekregen tijdens jullie huwelijk, blijven van jullie samen.
  • Een schenking of een erfenis die jij krijgt tijdens je huwelijk, is een hierop een uitzondering. Deze blijft van jou alleen.

Belang van goede administratie

Als je in gemeenschap van beperkte goederen bent getrouwd, is het van groot belang dat je goed bijhoudt wat van jou is. Op die manier kan je altijd bewijzen dat jij de eigenaar bent Als je erfgenaam wordt, is je akte van verdeling het bewijs dat de erfenis aan jou is nagelaten.

Andere opties

Ook als je op of na 1 januari bent getrouwd, kun je nog steeds in gemeenschap van goederen trouwen. Dit leg je bij de notaris vast onder de huwelijkse voorwaarden. Je kunt in de huwelijkse voorwaarden andere bepalingen vastleggen.

Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat bij een scheiding je allebei het recht hebben op de helft van de overwaarde van een woning, ook als de woning maar op één naam staat.

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Foto credits: Nathan Dumlao on Unsplash

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.