Skip to main content

Schenking kort voor overlijden

Gepubliceerd op
19 april 2023

 Als u tijdens uw leven al aan uw erfgenamen schenkt, bespaart u erfbelasting. In Nederland betalen kinderen in 2023 over een nalatenschap 10% erfbelasting over de eerste €  138.641 en daarboven zelfs 20%.

Voor schenkingen is hetzelfde tarief van toepassing. Is het dan zinvol om op je sterfbed nog snel een schenking te doen, zodat de kinderen over het geschonken bedrag 10% betalen en over de daardoor lagere nalatenschap dus minder erfbelasting betalen? En heb je de toestemming van je partner nodig als je op je sterfbed een schenking wilt doen?

Als u schenkingen doet vlak voor uw overlijden, is er sprake van een aantal valkuilen. Met de 180-dagenregeling voorkomt de Belastingdienst dat u nog even snel erfbelasting kunt besparen.

Schenken vlak voor overlijden zinvol?
Een schenking die binnen 180 dagen vóór het overlijden gedaan is, wordt voor de berekening van de erfbelasting bij de ontvanger van die schenking opgeteld bij hetgeen hij uit de erfenis ontvangt. Met deze zogenoemde 180-dagenregeling voorkomt de Belastingdienst dat u kort voor overlijden nog even snel erfbelasting kunt besparen. Eventueel betaalde schenkbelasting wordt dan verrekend.

De enige uitzondering op de 180-dagenregeling is als u schenkt onder gebruikmaking van de eenmalige hoge vrijstelling; die wordt niet bijgeteld bij de erfenis. Deze vrijstelling geldt alleen als de ontvanger op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar is óf een partner heeft tussen de 18 en 40 jaar. De dag van de 40e verjaardag telt nog mee. De hoogte van de eenmalige hoge vrijstelling is hangt af van het bestedingsdoel. Zo is het in 2023 voor de aanschaf van een eigen woning of vrij bestedingsdoel € 28.947, maar mag (enkel voor eigen kinderen) tot € 60.298 verhoogd worden als de schenking gebruikt wordt voor een dure studie.

Hebt u toestemming van uw partner nodig?
Ongeacht hoe u gehuwd bent of onder welke voorwaarden u een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, voor iedere bovenmatige schenking geldt dat u de toestemming moet hebben van uw partner. Dus zelfs als u gehuwd bent op huwelijkse voorwaarden met een zogenoemde koude uitsluiting en u een schenking wilt doen uit uw eigen vermogen, dan heeft u bij een bovenmatige schenking de toestemming van uw partner nodig. Heeft u die toestemming niet, dan kan uw partner de schenking ongedaan maken.

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.