Samenwoner kreeg investering in gezamenlijke woning niet terug

Gepubliceerd op
05 september 2021

Samenwoners met een gezamenlijke woning regelen meestal in hun samenlevingscontract hoe zij de maandelijkse kosten van hun huis betalen. Ook spreken ze vaak of hoe ze omgaan met een eventuele extra inleg, bijvoorbeeld als één van beiden de verbouwing van de badkamer betaalt met eigen geld.

Onlangs moest zowel de Rechtbank, als het Hof in hoger beroep, oordelen over een zaak waarin de kostwinnende man vond dat hij bij de scheiding recht had op € 173.254 omdat hij dit bedrag uit eigen middelen had geïnvesteerd in de gezamenlijke woning.

Het uitgangspunt is dat bij verdeling van een gemeenschappelijk huis iedere partner recht heeft op een vergoeding van het bedrag dat hij uit zijn privévermogen aan het huis heeft besteed. Bij verkoop of scheiding deel je daarna het overschot samen. Soms zijn er tussen de partners - stilzwijgend - afspraken gemaakt die afwijken van het normale uitgangspunt. Als de rechter die moet beoordelen kijkt hij naar alle omstandigheden en ook naar het feitelijk handelen van de partners.

In het geval van de kostwinner kijkt de rechter ook naar alle omstandigheden. Het stel was al 28 jaar samen en heeft drie kinderen. De woning en de hypotheek zijn gezamenlijk en ze hebben allebei eigen vermogen ingebracht, en nooit afspraken gemaakt over terugbetaling van die inleg. Ze hebben nooit een gescheiden boekhouding gevoerd en wel allebei meebetaald aan huishoudkosten. In goed overleg is de vrouw op een gegeven moment gestopt met werken om fulltime voor de kinderen te gaan zorgen, terwijl de man de kostwinner werd. De rechter leidt uit al deze omstandigheden af dat de partners een verschil in hun bijdragen aan gezamenlijke uitgaven kennelijk nooit belangrijk vonden. Daarmee vindt de rechter ook dat er stilzwijgend een overeenkomst tot stand is gekomen tussen de partners, op grond waarvan de man de investeringen uit zijn privévermogen in de woning niet meer kan opeisen. Dit betekent dat bij verkoop van de woning ieder recht heeft op de helft van de overwaarde.

Heeft u een samenlevingscontract? En is daarin geregeld hoe u omgaat met een extra inleg in de woning? Bel ons voor een afspraak en kom gerust eens langs om de gevolgen te bespreken.

Bron: Hof Den Haag 21 april 2020, nr 200.255.186/01 (ECLI:NL:GHDHA:2020:913)

Laatste nieuwsberichten

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring - Algemene voorwaardenSitemap - © Alle rechten voorbehouden