Wat is wilsonbekwaamheid?

Gepubliceerd op
13 maart 2022

Misschien heeft u wel eens nagedacht over wat er met u gebeurt als u een ernstig ongeluk krijgt of gaat dementeren. Het kan zijn dat u dan wilsonbekwaam bent. Maar wat betekent wilsonbekwaamheid? Wie kan u wilsonbekwaam verklaren? En waarover mag u wel of niet zelf beslissen als u wilsonbekwaam bent? In dit artikel geven we u meer informatie.

Wanneer bent u wilsonbekwaam?
U bent mogelijk wilsonbekwaam, als u…

  • informatie over uw situatie niet kunt begrijpen;
  • de gevolgen van uw besluiten niet kunt overzien;
  • en/of niet zelf een besluit kunt nemen.

Het belangrijkste verschil met wilsbekwaam zijn, is dat u de gevolgen van uw keuzes niet of niet voldoende meer kunt beoordelen.

Wanneer u na een ongeluk in coma raakt, bent u wilsonbekwaam. Maar wilsonbekwaamheid is niet altijd zo eenvoudig te bepalen. Misschien heeft u een psychische aandoening of beginnende dementie. Dan kunt u bijvoorbeeld wilsonbekwaam zijn voor het opstellen van een testament. Maar misschien kunt u wel beslissen welk verpleeghuis uw voorkeur heeft. Of u wilsbekwaam bent, wordt voor iedere beslissing bekeken. In alle situaties geldt dat u zoveel mogelijk zelf beslist. U moet altijd betrokken worden bij de keuzes die belangrijk zijn voor u.

Wie bepaalt of u wils(on)bekwaam bent?
Bij het passeren van een notariële akte moet uw notaris altijd beoordelen of u wilsbekwaam bent. Bij twijfel over uw wilsbekwaamheid, kan de notaris hulp vragen aan een onafhankelijke arts. Deze helpt uw notaris met de beslissing. Hiervoor heeft de notaris altijd uw toestemming nodig.

Wat kunt u vooraf regelen?
In een levenstestament kunt u vastleggen wie er (wel en mogelijk géén) beslissingen voor u mag nemen. Laat u dit niet vastleggen? Dan kan het zijn dat uw naasten naar de rechter moeten. De rechter beslist dan wie uw financiële en/of medische belangen gaat behartigen. Als u gehuwd bent, betekent dit niet automatisch dat uw partner uw vertegenwoordiger wordt. Met een levenstestament wijst u zelf een vertegenwoordiger en eventueel opvolgende vertegenwoordigers aan en houdt u zelf de regie in handen.

Testament of levenstestament?
Het levenstestament is alleen van toepassing vóór uw overlijden. In een ‘gewoon’ testament legt u zaken vast voor ná uw overlijden. Wanneer u wilsonbekwaam wordt, kunnen uw naasten niet op het testament terugvallen. Een levenstestament kan dan wél geraadpleegd worden. Hierdoor kan een door u gekozen persoon namens u optreden als u dit niet meer zelf kunt.

Meer informatie over wilsonbekwaamheid en het levenstestament?
Wilt u meer weten over het levenstestament? Neem dan gerust even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Bron: EPN Notarissen

Laatste nieuwsberichten

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring - Algemene voorwaardenSitemap - © Alle rechten voorbehouden